Kuchnia pachnąca tradycją ? spotkanie 2 – W krainie ziemniaka
8 czerwca 2016r. odbyły się w Celinach drugie warsztaty kulinarne projektu ?Kuchnia pachnąca tradycją? – projekt dofinansowany ze środków Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich.
Uczestniczki podczas tego spotkania przygotowały potrawy z ziemniaka:
- PYZY Z SOCZEWICĄ
- SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z BOCZKIEM I CZERWONĄ CEBULĄ
- PLACKI ZIEMNIACZANE Z SOSEM CYGAŃSKIM
- BABKA ZIEMNIACZANA
- KANAPKI Z ZIEMNIAKAMI.
Celem tego projektu było podtrzymywanie i upowszechnianie kulinarnej tradycji narodowej, pielęgnowania polskości oraz rozwoju świadomości narodowej, obywatelskiej i kulturowej, ochrona i promocja zdrowia a także zagospodarowanie czasu wolnego.
Osoby zaangażowane w projekt zarażały energią i motywacją do działania. Swoją wiedzą i talentem dzieliły się z innymi, a także, jako wolontariuszki pomagały w organizacji zadań realizowanych w ramach projektu.